Εναλλακτικές πηγές ενέργειας (αιολικά πάρκα vs φωτοβολταϊκά)

Αιολικά πάρκα η Φωτοβολταϊκά. Τι πιστεύετε ότι είναι καλύτερο. Υπάρχει αρκετή ενημέρωση για να μπορέσουμε να έχουμε σωστή άποψη. Μήπως τελικά είναι και τα δύο, εάν όχι το σήμερα, το αύριο της ενέργειας. Τον τελευταίο καιρό στην Εύβοια γίνετε μάχη και για τα δύο, και το τι έχουν ακούσει τα αυτιά μας δεν λέγετε. Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ. Πες και εσύ την γνώμη σου..

Advertisements
This entry was posted in Περιβάλλον. Bookmark the permalink.

16 Responses to Εναλλακτικές πηγές ενέργειας (αιολικά πάρκα vs φωτοβολταϊκά)

 1. Ο/Η ΜΑΛΙΝΔΡΕΤΟΣ λέει:

  Το θέμα είναι τι «συμφέρει» περισσότερο αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Ο νοών νοείτω. Πάντως με το ισχύον σύστημα την υψηλή τιμή αγοράς της παραγόμενης ενέργειας των ΑΠΕ, μέσω των αυξήσεων της ΔΕΗ, την πληρώνει ο φτωχός καταναλωτής. Αν θέλουμε φτηνή και καθαρή ενέργεια μια είναι η λύση και την έχουν βρεί πολλές χώρες όπως Γαλλία, Καναδάς κλπ. Η πράσινη ενέργεια θα αποβεί η νέα φούσκα, γιατί δεν είναι δυνατον να κοστίζει ακριβά και να επιδοτείται από πολλούς για να κερδίζουν λίγοι. Όταν αυτό συνειδητοποιηθεί η φούσκα θα σκάσει. Γι αυτό προσοχή. Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι αυτό που φαίνεται.

  • Ο/Η andreas λέει:

   Συμφωνώ μαζί σου στα μισά γιατί πάντα θα υπάρχουν συμφέροντα. Εγώ θα έλεγα τι είναι καλύτερο για τον τόπο. Εάν για παράδειγμα οι ανεμογεννήτριες δίνουν περισσότερα χρήματα στο Δήμο, με όφελος όλους τους πολίτες τότε γιατί να μην προωθηθεί περισσότερο αυτό. Βέβαια συμφωνώ και με την άποψη που εξέφρασε ο αντιδήμαρχος κος Διγαλέτος στην εφημερίδα Κάρυστος Press, για το ότι χρειάζεται μέτρο για να μπουν και φωτοβολταϊκά και να ωφεληθούν έτσι και αγρότες της περιοχής μας και κατά προέκταση όλοι οι πολίτες αφού τα χρήματα έτσι κάνουν κύκλο και δεν φεύγουν σε άλλες περιοχές. Εγώ λέω ναι και στα δύο με προτεραιότητα στα αιολικά πάρκα που έχουν μεγαλύτερη και σταθερότερη απόδοση.

  • Ο/Η θοδωρής λέει:

   Είναι γνωστό ότι οι ΑΠΕ είναι επικουρική πηγή ενέργειας. Σαφώς είμαι υπέρ αυτών αλλά η πυρηνική ενέργεια που εννοείς θα είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

 2. Ο/Η Γιώργος Καλούδης λέει:

  Ακόμα δεν έχουμε γνώση για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά και μιλάμε για πυρηνική ενέργεια. Θέλουμε πολύ χρόνο για να αποδεχθεί ο κόσμος μια τέτοια λύση. Ας μας ενημερώσει πρώτα κάποιος για τον τρόπο λειτουργίας των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών. Κανένας πολίτης της περιοχής μας δεν έχει πλήρη γνώση. Καλό θα ήταν όποιος γνωρίζει, να κάνει μία ενημέρωση μέσα από το blog αυτό. Τι είναι τελικά ποιο συμφέρων και γιατί. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω το χρόνο ζωής και για τα δύο και τη γίνετε μετά. Συγχαρητήρια στους διαχειριστές του in-karystos που μας δίνετε η ευκαιρία να εκφράσουμε την άποψή μας.

  • Ο/Η Θοδωρής λέει:

   Εχεις δίκιο Γιώργο, εδω δεν γνωρίζουμε για τα απλά πράγματα, τα οποία αντικρύζουμε καθε μέρα και εγω μιλάω για πυρηνική ενέργεια…Δέν κατηγορώ τον κόσμο που δεν γνωρίζει, απλά δεν υπάρχει ενημέρωση απο τις αρχές. Βλέπεις είναι προτιμότερο να γνωρίζεις την ζωή όλων των φελών τις τηλεόρασης… Τέλος πάντων, επειδή όποιος ρωτάει μαθαίνει, ορίστε μια μικρή και συνοπτική ενημέρωση για τις ανεμογεννήτριες

   Γνωριμία με την αιολική ενέργεια

   Μεγάλος ο ρυθμός ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, μα παράλληλα μεγάλη και η ανησυχία των τοπικών κοινωνιών για τις τυχόν επιπτώσεις. Πολλές φορές, μάλιστα, οι ανησυχίες αυτές εκφράζονται με τρόπο υπερβολικό ως και ακραίο. Υπεύθυνες γι’ αυτό δεν είναι βέβαια οι τοπικές κοινωνίες, αλλά η παντελής έλλειψη ενημέρωσης. Την ώρα που στην Ευρώπη κατασκευάζονται αιολικά πάρκα ακόμα και στο μέσο της θάλασσας, στη χώρα μας, που διαθέτει τεράστιο αιολικό δυναμικό, κανείς δεν ενημερώνει το κοινό σχετικά με τη λειτουργία και τα οφέλη των αιολικών πάρκων. Και όχι μόνο δεν υπάρχει ενημέρωση, αλλά πολλές φορές υπάρχει παραπληροφόρηση, τόση ώστε να διερωτάται κανείς κατά πόσο μας θέλουν πραγματικά ενήμερους.
   Επειδή, λοιπόν, η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, καλό θα ήταν να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με τις ανεμογεννήτριες και να πούμε ότι μία ανεμογεννήτρια αποτελείται από:
   • τον πυλώνα, που είναι κυλινδρικός, κατασκευασμένος από χάλυβα και αποτελείται με τη σειρά του από 3 συνδεδεμένα μεταξύ τους τμήματα,
   • το μηχανοστάσιο, που βρίσκεται πίσω ακριβώς από τα πτερύγια και περιέχει την ηλεκτρογεννήτρια, το κιβώτιο ταχυτήτων, ηλεκτρολογικούς πίνακες, υδραυλικές αντλίες και άλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της μηχανής,
   • τα πτερύγια, που είναι κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά, ανθρακονήματα ανθεκτικά σε μεγάλες καταπονήσεις και
   • το μετασχηματιστή, που μετατρέπει τη χαμηλή τάση της ανεμογεννήτριας σε μέση τάση προκειμένου να μεταφερθεί η ηλεκτρική ενέργεια διαμέσου του δικτύου της ΔΕΗ.
   Για να μην μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες που μπορεί να γίνονται κουραστικές ή δυσνόητες, δεν θα προχωρήσουμε σε περιγραφή της λειτουργίας μιας ανεμογεννήτριας. Θα αρκεστούμε μόνο στο να πούμε ότι μία ανεμογεννήτρια δεν είναι τίποτε άλλο από μια μηχανή που παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας ως καύσιμη ύλη τον άνεμο. Αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν κατά καιρούς διάφοροι, από την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας ο άνθρωπος έχει να αποκομίσει μόνο οφέλη. Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας:
   1. προστατεύει το περιβάλλον, καθώς δε δημιουργεί κανενός είδους μόλυνση, και όχι μόνο αυτό: πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο, αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από πετρέλαιο ή άλλα ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου˙
   2. αποφέρει έσοδα στο κράτος, καθώς ο άνεμος αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας που μας παρέχεται από τη φύση δωρεάν˙
   3. εξασφαλίζει στις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες σημαντικά μηνιαία έσοδα˙
   4. προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στην επαρχία, που πλήττεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας.
   Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος. Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν ηχορύπανση, ότι εκπέμπουν επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ότι αποτελούν απειλή για τα ζώα και τα πουλιά, αλλά και οπτική ρύπανση. Όντως η ανεμογεννήτρια παράγει θόρυβο, μηχανικό και αεροδυναμικό: ακούγεται το κιβώτιο ταχυτήτων και η γεννήτρια καθώς και τα φτερά που σχίζουν τον αέρα. Οι κανονισμοί, όμως, προβλέπουν οι ανεμογεννήτριες να εγκαθίστανται σε ελάχιστη απόσταση 500 μέτρων από κατοικημένες περιοχές και επιπλέον τα μηχανικά μέρη που παράγουν θόρυβο βρίσκονται σε ύψος 50 – 90 μέτρων (ανάλογα με τον τύπο της μηχανής). Επομένως πρόκειται για θόρυβο που ακούν μόνο όσοι εργάζονται κοντά στις μηχανές, και ούτε καν, αφού ο ίδιος ο θόρυβος του ανέμου υπερκαλύπτει τα πάντα.
   Όσον αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν ο μετασχηματιστής και η ηλεκτρογεννήτρια είναι εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου και δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο. Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσιεύτηκε από τη ΔΕΗ επιστημονική μελέτη που υποστηρίζει ότι οι γραμμές υψηλής τάσης και η ακτινοβολία δεν επηρεάζουν τον άνθρωπο.
   Το ότι οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τα ζώα είναι εντελώς ψευδές. Τα ζώα αναζητούν την σκιά του πυλώνα τους καλοκαιρινούς μήνες για να δροσιστούν, καθώς τα αιολικά πάρκα βρίσκονται εκ των πραγμάτων σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση λόγω των υψηλών ταχυτήτων του ανέμου. Ούτε στα πουλιά προκαλούν προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στη Γερμανία, πρωτοπόρο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες, έχουν καταγραφεί μόλις 20 θάνατοι πουλιών από ανεμογεννήτριες και 2000 από τον άνθρωπο (κυρίως από τους κυνηγούς).
   Σε σχέση, τέλος, με την οπτική ρύπανση που υποτίθεται ότι αποτελούν τα αιολικά πάρκα, να πούμε ότι οι αισθητικές αντιλήψεις του καθενός είναι εντελώς υποκειμενικές. Ακόμα κι αν οπτικά δε μας αρέσει να βλέπουμε στον ορίζοντα ανεμογεννήτριες, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι τα οφέλη, περιβαλλοντικά και οικονομικά, όχι απλά ισοσταθμίζουν αλλά υποσκελίζουν αυτό το μειονέκτημα. Από έρευνες σε χώρες της Ευρώπης προκύπτει ότι τα αιολικά πάρκα είναι πιο αποδεκτά από αισθητικής άποψης σε ανθρώπους που είναι ενημερωμένοι για τα οφέλη που προέρχονται από την χρήση τους. Εξάλλου τι είναι προτιμότερο να αντικρίζουμε; Μία σειρά ανεμογεννήτριες ή μια σειρά καμινάδες με πυκνό, μαύρο καπνό;

   Θοδωρής Χατζηκωνσταντής
   Τεχνικός-Συντηρητής Αιολικού Πάρκου

 3. Ο/Η ΜΑΛΙΝΔΡΕΤΟΣ λέει:

  Όλα αυτά καλά και άγια είναι αλλά η τιμήαγοράς ΑΠΕ ανα KWh είναι 0,55 ενώ η ΔΕΗ την χρεώνει 0,12-0,16 στα νοικοκυριά. Ποιος θα πληρώσει την διαφορά; Το χρεωκοπημένο κράτος; Η μήπως θα έχουμε νέες αυξήσεις σε βάρος των νοικοκυριών; Η μήπως η ΔΕΗ θα υπαναχωρήσει στα συμβόλαια αγοράς επικαλούμενη τις νέες οικονομικές συνθήκες και τη μειωμένη ζήτηση ενέργειας. Το 25% των λογαριασμών ΔΕΗ μένουν απλήρωτοι. Προσοχή στους επενδυτές μην μείνουν με τον μουτζούρη στο χέρι.
  Διαβάστε το
  http://www.alfavita.gr/artro.php?id=25698

 4. Ο/Η marios λέει:

  Καταρχήν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή στο in-karystos.

  Συμφωνω σε πολλά από αυτά που διάβασα στα σχόλια και δεν θέλω να προσθέσω κάτι το ιδιαίτερο παρά μόνο αυτό:

  Ναι υπάρχουν συμφέροντα και μεγάλα, ναι μπορεί κάποιοι να πλουτίσουν, ναι πρέπει να γίνει χωροταξικός έλεγχος, ναι μπορεί να σκοτωθούν λίγα πουλιά, ναι μπορεί οπτικά να ξενίζει (προσωπικά καθόλου!!!), αλλά ας ρωτήσουμε και κάποιους άλλους ανθρώπους που δίπλα στα σπίτια τους έχουν εργοστάσια ΔΕΗ ή την χαλυβουργική κ.τ.λ. Δηλαδή τι θα θέλατε να υπάρχει στην κάρυστο ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή ενα αιολικό πάρκο;
  Αυτό που εννοώ είναι ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις που προστατεύουν τελικά το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας ακόμα και αν οι προτάσεις αυτές δεν είναι και τέλειες. Τα συμφέροντα ΠΟΤΕ δεν θα πάψουν να υπάρχουν, ειδικά σε θέματα ενέργειας, γιατί δεν μας ενοχλούν δηλαδή τα πετρελαικά συμφέροντα;
  Ας ρωτήσω για να δω τα σχόλιά σας: Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το μέλλον των αιολικώ πάρκων είναι στην θάλασσα (βλέπε Δανία και όχι μόνο) γιατί το κόστος κατασκευής είναι μικρότερο και η απόδοση μεγαλύτερη. Πως θα σας φαινόταν μια τέτοια ιδέα για την περιοχή μας; Εγώ πάντως θα ήμουν θετικός….

 5. Ο/Η Ιωάννα λέει:

  Διάβασα τα σχόλια και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ιδέες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κάποιους που θα πάρουν τν ευθύνη να κάνουν σωστές αλλαγές προς το συμφέρον όχι μερικών που ζουν στην Κάρυστο, αλλά για όλους τους καρυστινούς. Είμαι 19 ετών και είμαι φοιτήτρια. Τώρα που έφυγα από τν Κάρυστο, βλέπω τις διαφορές, δηλαδή τα μειονεκτήματα αλλά και τα πλεονεκτήματα μας. Ας αφήσουμε τις αρνητικότητες και τα συμφέροντα ( όσο είναι δυνατό, γιατί εντάξει… στην Κάρυστο ζούμε) και ας προσπαθούσε για κάτι καλύτερο.

 6. Πυρηνική ενέργεια στην Κάρυστο; Θα πέσει φωτιά να μας κάψει. Κάποιοι μάλλον ξέχασαν τον αγώνα που είχε γίνει για να μην έχουμε τώρα πυρηνικό εργοστάσιο στο Ποτάμι.

  Απο εκεί και πέρα: Η επιστημονική απάντηση είναι προφανώς φωτοβολταϊκά. Αλλά όχι τα φωτοβολταϊκά που μας πουλάνε τώρα γιατί πολύ απλά αυτά είναι τα κομμάτια του πανάκριβου πυριτίου που ξεμένουν στα εργοστάσια ηλεκτρονικών και δεν έχουν τι να τα κάνουν και τα πουλάνε σαν φωτοβολταϊκά.

  Λοιπόν ερευνητικά λύσεις υπάρχουν. Λέγονται φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς (ή και τέταρτης με τις κβαντικές τελείες) με απόδοση πάνω από 2 φορές την απόδοση των φωτοβολταϊκών πυριτίου(tandem cells) (αλλά επειδή δεν χρησιμοποιούν πυρίτιο δεν συμφέρουν τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών) αλλά και βιολογικά φωτοβολταϊκα ( Grätzel cells) (ταπετσαρίες που στηρίζονται σε πρωτεϊνες κωλοβακτηριδίων και σπανακιού ή άλλα οργανικά υλικά ) που είναι πολύ φτηνότερα αλλά με μικρότερη απόδοση (και ακόμα δεν ξερουμε τον χρόνο ζωής τους) .

  H Κάρυστος δέχεται περίπου 1800-1900 kWh ηλιακής ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε χρόνο. Είναι από τις πιο «τυχερές» περιοχές της Ελλάδας. Επίσης η Κάρυστος δεν έχει βουνά προς το νοτιά καθώς η διαμόρφωση του τόπου καθώς και το μικροκλίμα παίζουν μεγάλο ρόλο. Σκεφτείτε ότι ακόμα και με ένα σημερινό φωτοβολταϊκό με απόδοση 14% θα παίρνουμε μέσο όρο στα 25 χρόνια της ζωής του 250 kWh ανά τετραγωνικό. Αν λοιπόν αυτά εγκατασταθούν σε στέγες ιδίως εξοχικών που είναι πάνω από 10 μήνες το χρόνο κλειστά θα υπάρχει ένα σταθερό έσοδο στους ιδιοκτήτες.

  Η αιολική ενέργεια είναι και αυτή δευτερογενές αποτέλεσμα της ηλιακής. Οι αέρηδες που έλεγε και ο παππούς μου οφείλονται στην ηλιακή ενέργεια που πεφτει στη Γη. Γιατί λοιπόν να είναι καλύτερο να εκμεταλευτεί κάποιος το δευτερογενές αποτέλεσμα και όχι το πρωτογενές;

  Τα φωτοβολταϊκά έχουν και ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Παράγουν το μέγιστο της ενέργειας τους τη στιγμή που υπάρχει μέγιστη κατανάλωση. Στην Ελλάδα πια η μέγιστη κατανάλωση εμφανίζεται τα μεσημέρια του καλοκαιριού που δουλεύουν στο φουλ τα air condition. Εκείνη τη στιγμή το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη είναι μέγιστο και η παραγωγή ρεύματος από τις ηλιακές κυψέλες το ιδιο μεγάλη. Συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη αποθήκευσης της καθώς πάει από την παραγωγή στην κατανάλωση.

  Οσο για την φιλικότητα στο περιβάλλον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή δεν σχετίζεται μόνο με το τι παράγει το κάθε μηχάνημα αλλά και τι κοστίζει ενεργειακά για να κατασκευαστεί. Με αυτό στο μυαλό μας είναι κατανοητό ότι η πιο φιλική τεχνολογία προς το περιβάλλον είναι τα οργανικά φοτοβολταϊκά (και αυτό το γράφει ένας θεωρητικός φυσικός ημιαγωγών) γιατί κατασκευάζονται από φιλικά στο περιβάλλον υλικά χωρίς την ανάγκη ενεργοβόρων εργοστασίων όπως αυτά που κατασκευάζουν τις κυψέλες πυριτίου ή άλλες τεχνολογίες.

  Ομως θα είμασταν εντελώς ηλίθιοι αν περιοριζόμασταν μόνο σε ένα είδος ενέργειας. Από τη στιγμή που η Κάρυστος και Ηλιο έχει και Αέρα έχει γιατί θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στα φωτοβολταϊκά και στην Αιολική Ενέργεια; ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ θα φέρουν έσοδα και πόρους την πόλη. Η απάντηση λοιπόν κατά τη γνώμη μου είναι πολύ απλή. Τώρα που η ανεμμογεννήτριες είναι πιο ώριμη τεχνολογία επενδύουμε κυρίως σε αυτές. Σε λίγο που θα ωριμάσει και η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και θα μεγαλώσουν οι αποδόσεις με μικρότερο κόστος μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτά.

  Βασίλης Καράβολας
  Θεωρητικός Φυσικός Ημιαγωγών

 7. Ο/Η Παναγιώτης λέει:

  Για σας.
  Το θέμα ειναι κατα την αποψη μου οτι σε επιπεδο δημου πολλα μπορουν να γινουν για το καλο των πωλών . Η ελευθερη ενεργεια ειναι μια πολυ καλη περιπτωση η οποια μας ανοιγει το δρομο και για αλλες πρωτοβουλίες. Πιστευω πωσ οι δημοι ανα την χωρα εχουν τεραστιες δυνατοτητες. Θελουμε δημουσ ανεξαρτητους απο τα κόμματα που να κοιτάνε το τοπικό συμφέρον των πολιτων προς ενα καλύτερο αυριο, αυτάρκης.
  Αυτο που θελω να πω τελικα ειναι οτι ολες οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μπουν στην ιδιοκτησια του δημου δηλαδή των δημοτών και να πεσουν οι λογαριασμοί ή να πουλάμε το ρεύμα προς όφελος των πολλών για την κατασκευή υποδομών παιδειας και ανάπτυξής . Δεν καταλαβαίνω γιατί ενω μιλάμε για ελεύθερη ενέργειά κάποιοι να πλουτίζουν και κάποιοι που είναι οι πολλοί να βλέπουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να πληρώνουν παραπάνω για τα τελοι των ΑΠΕ.
  Τελος μην πιστευουν μερικοι πως η κιλοβατωρα των φωτοβολταικων θα μεινει στους 0,55 για πολοι καιρο ακομη σε ένα ασταθες κρατος που παει για χρεωκοπία. Ολα γίνονται για της τραπεζες.

 8. Ο/Η Βαγγελης λέει:

  Διαβασα πολλα και ενδιαφεροντα σχολια.Εγω προσωπικα ειμαι υπερ και των 2 με μια ισως λιγο μεγαλυτερη αποκλιση προς τις ανεμογεννητριες για τον λογο οτι προσφερουν περισσοτερες νεες θεσεις εργασιας και ειναι κατι το οποιο εχουμε αναγκη ιδιαιτερα την εποχη που ζουμε.Οσον αφορα το τεχνικο κομματι…Καποιοι μιλανε για ρυπους.Φυσικα γελαω οταν το ακουω.»εχουν ραδιενεργεια»,σκοτωνουν τα ζωα,διωχνουν τα πουλια,κανουν θορυβο,μπλα,μπλα,μπλα».Μιλαμε 1ον για καθαρη ενεργεια παραγομενη απο τον αερα,δεν υπαρχει καυσιμο υλικο(οποιος εχει μεινει εστω ενα βραδυ σε περιοχη κοντα σε εργοστασιο της ΔΕΗ θα καταλαβει την διαφορα μεσα σε 1 ωρα).Τα πουλια…δυστυχως απο αλλους λογους »πανε αδιαβαστα».Συμφωνα με μελετη που δημοσιευσε η Greenpeace ο υπ’αριθμον ενα κινδυνος που εξαφανιζονται σιγα-σιγα ειναι οι κλιματικες αλλαγες,το 99% οφειλεται σε ανθρωπινες δραστηριοτητες,οπως το κυνηγι,πετρελαιοκυλιδες στις θαλασσες και υπερεκμεταλλευση των φυσικων μας πορων.Εχει αποδειχθει οτι πουλια που ζουν η συνηθιζουν να πετουν κοντα σε ενα αιολικο παρκο μαθαινουν να αποφευγουν τα εμποδια αυτα.Το 2009 καταγραφηκαν 20 θανατοι πουλιων απο ανεμογγενητριες,1500 απο κυνηγους και 2000 απο προσκρουση σε οχηματα και πυλωνες η καλωδια τις ΔΕΗ.Τελος οσον αφορα τον θορυβο…συμφωνα παντα με στοιχεια της Greenpeace, το επιπεδο του αντιληπτου θορυβου μιας ανεμογεννητριας σε αποσταση 200m,ειναι μικροτερο απο αυτο που αντιστοιχει σε μια μικρη επαρχιακη πολη,επιπλεον στις ταχυτητες ανεμου που λειτουργουν πληρως ο »φυσικος»θορυβος(θορυβος ανεμου σε δεντρα και θαμνους)υπερκαλυπτει οποιονδηποτε θορυβο προερχεται απο αυτες.Η αιολική ενέργεια είναι ανανεώσιμη – ανεξάντλητη, αφού ο ήλιος πάντα θα φροντίζει να υπάρχουν θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιοχών της γης, ώστε να προκαλούνται οι άνεμοι αλλά και καθαρή, «φιλική» προς το περιβάλλον αφού η μετατροπή της σε ηλεκτρική ΔΕΝ επιβαρύνει το περιβάλλον. Η συστηματική εκμετάλλευση του πολύ αξιόλογου αιολικού δυναμικού της χώρας μας θα συμβάλει:
  -Στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας με ταυτόχρονη εξοικονόμηση σημαντικών ποσοτήτων συμβατικών καυσίμων, γεγονός που συνεπάγεται συναλλαγματικά οφέλη.
  – Σε σημαντικό περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αφού έχει υπολογιστεί ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού μιας μόνο ανεμογεννήτριας ισχύος 550 KW σε ένα χρόνο, υποκαθιστά την ενέργεια που παράγεται από την καύση 2.700 βαρελιών πετρελαίου, δηλαδή αποτροπή της εκπομπής 735 περίπου τόνων CO2 ετησίως καθώς και 2 τόνων άλλων ρύπων.
  -Στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, αφού εκτιμάται ότι για κάθε νέο Μεγαβάτ αιολικής ενέργειας δημιουργούνται 14 νέες θέσεις εργασίας.
  Ακόμη και αν ξεχάσουμε τους λόγους επιβίωσης του πλανήτη, του ανθρώπινου είδους και όλων των άλλων ειδών που επιτάσσουν την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ΑΠΕ και αναλύσουμε την ενεργειακή κατάσταση μόνο με οικονομοτεχνικά κριτήρια, καταλήγουμε ότι συμφέρει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι:
  Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν μόνιμα ανοδική πορεία και ότι αυτή η πορεία θα επιταχυνθεί από το γεγονός και μόνο ότι τα αποθέματα τους ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ.
  Το εξωτερικό κόστος είναι μια πραγματικότητα η οποία έστω και με τη μορφή των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ορυκτά καύσιμα .Τότε, η ωφελιμότητα της επένδυσης στην Αιολική Ενέργεια καθίσταται προφανής και στον πιο δύσπιστο τεχνοκράτη.Στην αλλη πλευρα του ρινγκ εχουμε τα φωτοβολταικα.Αληθεια ποσοι απο σας ξερουν τι σημαινει φωτοβολταικο και απο τι αποτελειται;σιγουρα ΟΛΟΙ ξερουμε οτι εχουμε συμφερον να εγκαταστησουμε φωτοβολταικα γιατi ομως;επειδη δεν εχουν οπτικη ρυπανση;σε αντιθεση με τις ανεμογεννητριες,η επειδη καποιοι τα προωθουν λογω μειωμενων πωλησεων(20%περισσοτερες διαφημισεις σε τεχνικα περιοδικα),η επειδη καποιοι νοιαζονται πραγματικα για το περιβαλλον;.Νομιζω οτι ολα αυτα ισχυουν.Καποιοι νοιαζονται για το περιβαλλον,καποιοι αλλοι για την τσεπη τους.Τι έννοουμε με τον όρο φωτοβολταϊκά; Αποτελεί μετάφραση του αγγλικού photovoltaic. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1890 έχοντας σαν συνθετικά τις λέξεις: photo από την ελληνική λέξη Φως και volt η οποία συνδέεται με την πρωτοπόρο στην ανάπτυξη του ηλεκτρισμού Alesssandro Volta. Αναφέρεται δηλαδή στον ηλεκτρισμό από το φως. Αυτό ακριβώς κάνουν τα φωτοβολταϊκά υλικά, μετατρέπουν την ενέργεια του φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια (Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο), όπως ανακάλυψε ο Edmond Becquerel το 1939 .
  Τα μεμονωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία (PV cells), κοινώς γνωστά σαν ηλιακά στοιχεία / κυψέλες (solar cells) είναι συσκευές που παράγουν ηλεκτρισμό κατασκευασμένες από ημιαγώγιμα υλικά. Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία υπαρχουν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, από μικρότερα του ενός γραμματοσήμου μέχρι αρκετά εκατοστά. Συχνά συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας τους φωτοβολταϊκούς πίνακες, οι οποίοι με τη σειρά τους συχνά συνενώνονται σε φωτοβολταϊκές συστοιχίες διαφόρων μεγεθών και ισχύος εξόδου.Eνα τυπικό φωτοβολταικο(Φ/Β) σύστημα αποτελείται από :
  1)το Φ/Β πλαίσιο (είδος ηλιακού συλλέκτη)συνηθως πολυκρισταλικου πυριτιου
  2)το σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας (μπαταρίες)
  3)τα ηλετρονικά συστήματα που ελέγχουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η Φ/Β συστοιχία(inverter, αντιστροφέας ή μετατροπέας στα ελληνικά, είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά σε εναλλασσόμενο αντίστοιχο με αυτό του δικτύου. Οι αντιστροφείς μπορεί να είναι μικροί (string inverters) ή κεντρικοί ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος).
  4.Η βαση στηριξης. Η στήριξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων γίνεται συνήθως με βάσεις αλουμινίου ή γαλβανισμένες (ή με συνδυασμό υλικών). Στο εμπόριο διατίθενται τυποποιημένες βάσεις για διάφορους τύπους πλαισίων με μεγάλη αντοχή στην καταπόνηση. Η τοποθέτηση σε οικόπεδα γίνεται είτε με τσιμεντένιες βάσεις ή με πασσαλόπηξη ή με ειδικές βιδωτές βάσεις. Για τα κτίρια παρέχεται μια μεγάλη ποικιλία τυποποιημένων βάσεων στήριξης για όλες τις εφαρμογές.
  5.Οι ηλιοστάτες.Οι ηλιοστατες (trackers) είναι συστήματα στήριξης επί εδάφους που ακολουθούν την πορεία του ήλιου εκμεταλλευόμενοι περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και αυξάνοντας έτσι την απόδοση του συστήματος (συνήθως κατά 25%-40%), αυξάνοντας παράλληλα το κόστος και τα λειτουργικά της επένδυσης. Διακρίνονται σε μονοαξονικούς και διαξονικούς και παρέχονται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών. Για να αποφεύγονται οι σκιάσεις μεταξύ τους, απαιτείται μεγαλύτερη έκταση απ’ ότι για τις σταθερές βάσεις (συνήθως 1,5-3 φορές μεγαλύτερη έκταση).Η θεωρια στα φωτοβολταικα λεει οτι κανεις αποσβεση σε 5-7 χρονια.Οπως ομως ολοι γνωριζουμε,η θεωρια απεχει απο την πραξη,αλλοτε πολυ,αλλοτε λιγο,αλλα ΠΑΝΤΑ απεχει.Η διαρκεια ζωης τους;25 χρονια το λιγοτερο με αποδοση 90% για τα πρωτα 12 χρονια και 80% για τα επομενα χρονια.Λενε.Αρχιζω και χανω την μπαλα.Ανεμογεννητρια,η φωτοβολταικα;.Δυο τελειως διαφορετικα πραγματα με εναν ομως κοινο σκοπο.Να σωσουν το περιβαλλον,ισως και την τσεπη μας.

 9. Σχετικά με την Επέκταση των Ιχθυοκαλλιεργειων Αλιβεριου.

  Ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκος, θεωρούνται απο τις πλέον καθαρες θαλασσες της Χωρας μας, λογω του ρευματος του Ευρίππου. Πράγματι αυτό γινεται σαφές ακομη και στον πλέον αδαή. Οι κύριοι με τις ιχθυοκαλλιεργειες το γνωριζουν αλλά, μα εμπρός στο κερδος τους, αψηφουν το περιβάλλον όπως κανουν αλλωστε σχεδόν όλοι οι καπιταλιστές στον κόσμο μας. Γνωρίζουν επίσης οτι το ρευμα, δεν αφήνει τα εγκλωβισμενα ψάρια να γεμισουν ακαθαρσιες – τις δικές τους κυρίως ακαθαρσίες-, λογω του οτι αυτές παρασυρονται απο το δυνατο ρευμα, το οποιο συν τοις αλλοις, εμπλουτίζει το νερο που εκτρέφονται τα ψάρια, με οξυγόνο, πολυτιμα ιχνοστοιχεια και μέταλλα! Κανεις επίσης δεν υπολόγισε τις απώλειες των ψαράδων της περιοχής, εξ αιτίας της δραστηριότητας των ιχθυοκαλλιεργειών. Μα το σημαντικότερο εξ όλων βρίσκεται στο γεγονός οτι οι θαλασσες σε τεραστια πλέον απόσταση, γινονται απροσπέλαστες στον απλο πολίτη. Επισης οι ρύποι απο τις τροφές και τα περιττωματα των ψαριών θα μολύνουν την πλεον καθαρη θάλασσα της Ελλάδας, εφόσον ο Ευριππος τροφοδοτει το Αιγαίο με καθαρό νερό αλλά και αναροφά νερο απο το πέλαγος καθε 6 ώρες, λειτουργώντας σαν φυσικο «φίλτρο» του !!! Ειναι απολυτα εγκληματικό να συμβεί, οτιδήποτε θα διαταράξει τη φυσική ισορροπία της θαλασσιας αυτης περιοχής. Θα βρεί εντελώς αντιθετους τους κατοικους των περιοχών, αλλά και τους επισκέπτες τους. ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ, ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΜΑΣ !!!

  Για την Ακριβεια, Αντώνης Γκιβίσης του Κωνσταντίνου .

 10. Ο/Η perixorakarystou λέει:

  Το Φωτοβολταϊκο, ειναι πιο ευκολο στη συντηρηση και πιο «ησυχο» στη λειτουργία ! Ομως δεν αποδιδει! Μην παραμυθιάζονται πολλοί. Η τεχνολογία εξελισσεται στις πλάτες μας, αφου οι βιομηχανιες κατασκευης των πειραματίζονται με τους πελατες τους. Το Αιολικο πάρκο ακομη και αυτο των 50 KWh εχει την πρωτοπορεία, λογω μακρας εμπειρίας αλλά και άλλων παραγόντων. Αλλωστε ένα αιολικό, αποδιδει και τις νυχτες οταν το φωτοβολταϊκο απαιτει ήλιο για να δουλεψει και μάλιστα, θα έλεγα για να υπολειτουργήσει, διοτι τα περιθωρια βελτίωσής του ειναι τεράστια ! Θα συνιστούσα υπομονή για φθηνότερα και αποδοτικοτερα Φωτοβολταϊκα !

  Αντώνης Γκιβίσης

 11. Ο/Η Maria λέει:

  είναι σπουδαίο η αναφορά στα φωτοβολταικα επειδή θα πρέπει να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας διότι η πατρίδα μας τα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ

 12. Ο/Η Maria λέει:

  Πολύ καλο άρθρο. Πάντως άσχετα από όλα τα άλλα, είναι σπουδαίο η αναφορά στα φωτοβολταικα επειδή θα πρέπει να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας διότι η πατρίδα μας τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s